Piercings

INFORMATIE OVER DE RISICO'S VAN PIERCINGS

De GGD vindt het van belang om je van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico's. Het aanbrengen van een piercing is een huid doorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met bloed overdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de piercer) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je piercing er niet mooier op maken. 

Onder de 16 jaar is een piercing alleen toegestaan als je wettige vertegenwoordiger mee komt naar de winkel. Ben je onder de 12 jaar dan kom je alleen in aanmerking voor gaatjes in oorlellen. 

Voordat je een piercing laat aanbrengen word je gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid. Ben je onder de 16 jaar dan moet je wettige vertegenwoordiger het toestemmingsformulier tekenen en zich legitimeren. Het  blijft in het bezit van de piercer en wordt vertrouwelijk behandeld.

Het verzorgen van de piercing

De wond die door het piercen is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Het helen van een piercingwond duurt soms lang (van 6 weken tot 9 maanden). Bij sommige mensen ontstaat als gevolg van het aanbrengen van een piercing littekenweefsel. Bovendien kan het gebeuren dat de piercingwond lelijk geneest als deze ontstoken is geweest.

Zorg dat je goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de piercer op de hoogte van zaken waarvan je denkt dat ze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, epilepsie e.d). Tijdens het aanbrengen van de piercing mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn.

NAZORGINSTRUCTIE VOOR PIERCINGS

De genezingstijd van een piercing verschilt per piercing en kan ook per persoon verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol.

Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de gepiercete plek rood worden en flink opzwellen.

Gedurende de genezingstijd moet het staafje voortdurend ruimte hebben en niet te strak of te los zitten. De piercing moet worden beschouwd als een vleeswond en ook zodanig behandeld worden. Om de genezing zo goed en vlot mogelijk te laten verlopen moeten de volgende regels in acht genomen worden.

1) Raak de piercing zo min mogelijk aan met de handen.

2) Was de omgeving van de wond twee maal per dag met een milde ongeparfumeerde zeep totdat de wond geheel genezen is. (unicura)

3) Druk de sluiting van het staafje niet strak tegen het oor. Er moet ruimte blijven om het sieraad te kunnen bewegen. Controleer dit tijdens het wassen.

4) Dep de omgeving van de wond na het wassen met een schone handdoek of een tissue droog.

5) Houd de piercing na het wassen zoveel mogelijk droog.

6) Smeer geen zalf, Purol, Vaseline of iets dergelijks op de wond.

7) Houd haarspray, gel e.d. weg van het oor.

8) Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond.

9) Draag geen pleisters over de piercing, behalve kortdurende indien nodig tijdens sportactiviteiten.

10) Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden,

bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van een stoombad.

11) Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei- of afstotingsverschijnselen van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.

INDICATIE VAN GENEZINGSTIJDEN VAN PIERCINGS

- oorlel 6 - 9 weken

- kraakbeen oor 3  9 maanden

- neus (neusvleugels en neustussenschot) 7  9 weken

De recentelijk geplaatste piercing zal over het algemeen enkele dagen gevoelig zijn of wat pijn doen. Daarna moet de pijn verdwenen zijn. Is dit niet het geval dan moet de huisarts ingeschakeld worden. Verwijder het sieraad niet voordat een arts bezocht is. Tijdens de genezingstijd mag het sieraad niet verwijderd worden tenzij er sprake is van een allergische reactie. Dit ter voorkoming van het dichtgroeien van de piercing en infectiegevaar.

 

Ondergetekende(naam)…………………………………………………………………………….. Verklaart hierbij het volgende; 

1 De keuze om een piercing te laten aanbrengen heb ik wel overwogen en uit vrije wil genomen. 

2 Voor en tijdens de behandeling was ik niet onder invloed van alcohol of drugs.

3 Ik ben geïnformeerd over de risico’s die kunnen ontstaan bij het nemen van een piercing, zoals littekenvorming of    andere beschadiging aan het lichaam. 

4 Ik heb op dit moment geen zwellingen, verkleuringen, bulten of andere vorm van irritatie op mijn lichaam. Beschouw mezelf gezond genoeg om deze piercing te nemen. 

5 Ik heb geen plastische chirurgie of radiotherapie ondergaan op de plaats die ik wil laten piercen, en gebruik op dit moment geen antistollingsmiddelen. 

Zwangeren wordt het ten sterkste afgeraden om een piercing te laten aanbrengen, dit in verband met verhoogde gevoeligheid voor infecties.

Ik lijd wel/niet aan enige vorm van; 

Diabetes    wel/niet 

Hemofilie    wel/niet 

Contactallergie    wel/niet 

Immuumstoornis   wel/niet 

Metaalovergevoeligheid   wel/niet 

Hart en vaatafwijkingen   wel/niet 

Hepatitis    wel/niet

HIV     wel/niet

Het aanbrengen van een piercing wordt ten sterkste afgeraden indien een of meerdere keren wel van toepassing is. 

De volgende schriftelijke formulieren heb ik ontvangen ; 

 

1. Lijst met gemiddelde genezingsduur 

2. Informatie over de risico’s van de piercing

3. Nazorginstructie voor piercings

4. Kopie toestemmingsformulier

Naam;……………………………………………………………………………………………………. 

Adres;……………………………………………………………………………………………………. 

Woonplaats;…………………………………………………………………………………………….. 

Geboortedatum;………………………………………………………………………………………… 

Handtekening;………………………………… .

(indien jonger dan 16 jaar handteking ouder of wettige verantwoordelijke) 

Naam wettige verantwoordelijke;……………………………………………………………………..  

Nummer legitimatie wettige verantwoordelijke;…………………………………………………….. 

Datum;……………………………………………………………………………………………………

 

 

 


Contact

4Ever Rings

Herenstraat 47
2271 CA Voorburg

06-14655368
070-3870331