Achtergrond informatie

Goed om te weten.


Goud
Goud is het populairste edelmetaal voor trouwringen en verlovingsringen. Bij de keuze van trouwringen wordt er allereerst gekeken naar de kleur die bij uw smaak past. Zo werken wij standaard met 14 karaats warm geelgoud, witgoud, roodgoud, palladium, platina, edelstaal en titanium.

Tevens kunnen wij trouwringen in 8, 9, 14 en 18 karaats leveren. Voor witte ringen is het luxer platina een materiaal dat steeds meer gebruikt wordt door haar uitstekende eigenschappen. Een goed budget alternatief voor platina is momenteel palladium. Dit materiaal komt uit de platina familie en is daardoor sterker en witter van kleur dan witgoud.

U zult al gemerkt hebben wanneer u verschillende gouden juwelen naast elkaar legt, dat er verschillende kleurschakeringen zijn. Waar komen die verschillen vandaan?

Zuiver goud op zich is een zeer zacht edelmetaal waar veel slijt opzit. Het is makkelijk te bewerken. Als je erop bijt voel je het metaal vervormen. Een nadeel van zuiver goud is dat als je er een juweel van maakt en je loopt ermee ergens tegen aan, dan vervormt het. Om dit slijtvast en steviger te maken is men er legeringen mee gaan maken. Dit brengt natuurlijk verkleuringen met zich mee.


Edelstaal
Edelstaal is een term gebruikt door staalfabrikanten om hoogwaardige roestvast staal (in de volksmond: roestvrij staal) aan te duiden, waarmee benadrukt moet worden dat het staal sterk, zuiver en mooi is.


Titanium
Omdat het metaal sterk, licht en erg corrosiebestendig is en bovendien bestand tegen extreme temperatuurschommelingen, worden titaniumlegeringen veel toegepast bij de constructie van vliegtuigen en raketten. Daarnaast wordt titanium veel voor sieraden gebruikt. Voornamelijk omdat het sterk, anti-allergeen en goed bewerkbaar is.


Geelgoud
Goud is een edelmetaal dat ontstaat uit vloeibaar magma. Goud kan als stofgoud, goudklompjes of als goudader voorkomen. Geelgoud is een legering met goud, koper en zilver. Puur goud is warm geel van kleur en 24 karaats (100% goud). Zo is 14 karaats 58,5 % goud en 41,5% ander metaal. Geelgoud is in principe de natuurlijke en pure kleur van goud. Ook kunnen door een kleine hoeveelheid andere materialen kleurvariaties verkregen worden.


Witgoud
Dit is een legering met goud, palladium of vroeger (en nu nog steeds buiten Europa) een legering van goud en nikkel. Door het gebruik van nikkel waren er vele klachten i.v.m. overgevoeligheid of allergieën tegenover nikkel.


Roodgoud
Dit is een legering van goud, koper en heel weinig zilver. Roodgoud heeft een warme romantische uitstraling. Het goud krijgt haar rode kleur door een legering met koper. Hoe meer koper er in de legering zit, des te roder worden de trouwringen.


Platina
Platina is een witmetaal, maar in tegenstelling tot goud wordt het in juwelen gebruikt in zijn vrijwel zuivere vorm (ongeveer zuivere 95%). Het platina is uiterst slijtvast en is zeer wit, zodat het niet gerhodineerd hoeft te worden om een witte uitstraling te verkrijgen. Dit laatste wordt bij witgouden ringen wel vaak gedaan. Platina is een zeer dicht en zwaar metaal, waardoor een platina ring zwaarder voelt dan een 18kt gouden ring. Platina is beduidend duurder dan goud. Platina is een prestige keus en wordt steeds populairder dan materiaal voor trouwringen.


Het karaat
Het karaat is de hoeveelheid goud in het metaal. Het karaat meet het aandeel van zuiver goud dat met een andere metaallegering wordt gemengd. Hierdoor wordt het metaal sterker. Het karaat goud wordt in vele landen afgekort tot kt. Het karaat kan ook Carat worden genoemd, die door kt. of K. wordt afgekort. Karaat of ct wordt ook gebruikt om het gewicht van diamanten en halfedelstenen te meten.
Hoewel dezelfde naam wordt gebruikt, meten de twee metingen verschillende kenmerken van sieraden. Het gouden karaat dat normaal wordt gebruikt in trouwringen is 9kt, 14kt of 18kt. Hoe hoger het aandeel van goud dat in het definitieve metaal wordt gebruikt, des te waardevoller en duurder zal het metaal zijn. Goud 9kt goud bevat 37.5% zuiver goud (375 delen per duizend delen). 14kt goud bevat 58.5% puur goud (585 delen per duizend delen). 18kt goud bevat 75% zuiver goud (750 delen per duizend delen).

De rest van de metalen wordt samengesteld uit een combinatie legeringen, verschillende metalen die kunnen helpen om het metaal zijn unieke verschijning, zoals een verschillende kleur te geven. Het gebruik van hogere gehaltes goud maken het materiaal zachter. 24kt goud is niet geschikt om trouwringen van te maken aangezien het edelmetaal te zacht is.

Huidige witgoud is niet wit maar geelzilverkleurig. Maar voor een perfecte witte kleur wordt het juweel gerhodineerd. Er wordt een zeer dun laagje Rhodium op het juweel gelegd. Hierdoor is het echt wit en heeft het een wat koelere uitstraling.

Wat als men door het laagje Rhodium zit? Dan brengt men het juweel bij de juwelier binnen en hij zal er een nieuw laagje Rhodium aanbrengen en het juweel ziet er weer als nieuw uit.

 


Contact

4Ever Rings

Herenstraat 47
2271 CA Voorburg

06-14655368
070-3870331